SBI po exam general awareness and computer knowledge question paper 1 – 2008

SBI po exam general awareness and computer knowledge question paper 1 is given below . This question paper will be more useful for candidates who are preparing for State Bank of India exams.

SBI po exam general awareness and computer knowledge question paper – Held on 27th july 2008

Section:

General awareness and computer knowledge :

1. Which of the following statement(s) reflects India’s stand on new World Trade Organization’s proposal on the issue of the subsidy to agro products ?

(1) India would protect the interest of its poor farmers who can not bear the burden of the cost of the products if they have to sell them on cheaper rate.

(2) Indian industry needs more flexibility as compared to the industry in developed countries.

(3) WTO has set up a new committee under the chairmanship of Putin of Russia to look into the issue of subsidy and find out a solution to the problem acceptable to all the parties.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

(E) None of these

Ans : (A)

2. Which of the following statement(s) is / are true about the 11th five year plan of India ?

(1) The highest priority is given to exports ,education and development of steel sector.

(2) The plan aims at achieving the growth at 10 % level by the end of the plan.

(3) The Rashtriya Krishi Vikas Yojana is revived in such a way so that it can be achieve a growth nof 4 % for agriculture sector.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

(E) None of these

Ans : (D)

3. As per the figures released recently the Stock markets in emerging economies made handsome returns last year (2007-08). Which of the following stock markets amongst the BRIC nations registered highest increased (97 %) compared to its performance in 2006-07 ?

(A) China

(B) Brazil

(C) Russia

(D) India

(E) None of these

Ans : (A)

4. Bayana which was in news recently is a place in—

(A) Uttar Pradseh

(B) Madhya Pradseh

(C) Bihar

(D) Haryana

(E) Rajasthan

Ans : (E)

5. Which of the following statement (s) is / are correct about the Indo-Russia Bilateral Defence Ties ?

(1) Both the countries have decided to produce a fifth generation fighter aircraft and a multi role cargo plane.

(2) India has agreed to launch Russian missiles from its base at Chandipur incase some other nation attacks on Russia

(3) India and Russia were able to sort out differences over the utilization of Rupee debt fund which is of Rs. 8000 crore at present.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 3 only

(E) None of these

Ans : (A)

6. India has recently decided to put a wire fence on the 76 km. long border in Dhudri district in Assam. The fence will separate India from—

(A) Nepal

(B) China

(C) Bangladesh

(D) Myanmar

(E) Pakistan

Ans : (C)

7. As we all know the Govt. of India is very keen about providing banking service to the people in rural and remote areas . However , banks feel that the cost of providing services in these areas for financial inclusion is quite high if services are offered through the “traditional branch channel “. What is / are the other alternative cost effective channel(s) to fulfill this aim of the Govt. of India ?

(1) Putting biometric ATMs.

(2) Introduce mobile banking.

(3) Issue credit or debit cards

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

(E) None of these

Ans : (B)

8. The Govt. of India recently issued a notification altering constituencies in 24 States and Union territories. This is done as per the provision of which of the following Acts?

(A) Delimitation Act

(B) Census Act

(C) Parliament Act

(D) State Reorganization Act

(E) None of these

Ans : (A)

9. As we read very frequently in the newspaper fraudulent activities in financial world is still continuing despite various efforts made by various countries to prevent them. As an estimate by IMF, what is the probable amount derived from such illegal activities which is laundered through the world’s formal financial systems every year? About -(A) US$ 500 billion

(B) US$ 800 billion

(C) US$ 1000 billion

(D) US$ 1250 billion

(E) US$ 1500 billion

Ans : (A)

10. Indian Prime Minister during his visit the Arunachal Pradseh a few months back asserted that the State is India’s Land of Rising Sun. Which of the following countries did not like his statement and had raised some objection over his visit to Arunachal Pradseh which is very much a part of India?

(A) Myanmar

(B) China

(C) Bangladseh

(D) Bhutan

(E) Nepal

Ans : (B)

11. Which of the following is the amount of insurance cover provided to the workers of the unorganized sector under Rashtriya Swasthya Bima Yojana?

(A) Rs. 10,000/-

(B) Rs. 20,000/-

(C) Rs. 30,000/-

(D) Rs. 40,000/-

(E) Rs. 50,000/-

Ans : (C)

12. Which of the following is NOT one of the highlights Economic Survey presented in the Lok Sabha for the year 2007-08?

(A) Economy has “moved to higher growth phase”

(B) A trend of acceleration in domestic investment and saving rate is recorded.

(C) Buoyant growth in Govt. revenue.

(D) Indian Economy at market rate of exchange crossed 1 trillion US$ in current fiscal.

(E) Net Foreign direct Investment increased by 350% .

Ans : (E)

SBI po exam general awareness and computer knowledge question paper 1 question No. 13 to 25

13. Which of the following is / are correct about sub prime crisis which was in news recently?

(1) It has reduced the flow of capital coming of Indian Stock Markets.

(2) The sub prime crisis is the major financial crisis whose origin is in the Russia and Brazil.It has adversely affected the economy of Europe and USA.

(3) The crisis started when some people started trading with false Share certificates of major blue chip US companies in the stock markets.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

(E) None of these

Ans : (D)

14. The Prime Minister Gram Sadak Yojana (PMGSY) has a target to connect all habitations of which of the following levels with all weather roads by 2008-09?

(A) 1000+

(B) 2000+

(C) 3000+

(D) 4000+

(E) None of these

Ans : (A)

15. As we all know the value of the Indian rupee has appreciated in the recent past . The value of the Rupee is direct dependent on which of the following?

(A) Availability of commodities in the market.

(B) VAT introduced by the Govt. on various commodities.

(C) Size of total Forex Reserve of India currently.

(D) Capital flow in the market during a given period of time.

(E) None of these

Ans : (A)

16. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab?

(A) ICICI Bank

(B) IDBI Bank

(C) HDFC Bank

(D) AXIS Bank

(E) None of these

Ans : (B)

17. As per provision made in Bharat Nirman Programme the pace of creation of irrigation facilities is required to be raised from present level of 1.42 million hectare per year in such a way so that it can achieve the target level fixed for the same?

(A) 1.50 million hectares / year

(B) 1.75 million hectares / year

(C) 2.00 million hectares / year

(D) 2.25 million hectares / year

(E) 2.50 million hectares / year

Ans : (D)

18. Inflation has become major area of concern in India these days. What measures do the Govt. of India / RBI normally take to control the same?

(1) Fixation of Maximum Price of the Commodities

(2) System of Dual prices.

(3) Increased in supply of food grains.

(4) Control on credit and liquidity in market.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 2, 3 & 4

(E) All 1, 2, 3 & 4

Ans : (D)

19. How much Education Cess is being levied on all the taxes to support elementary education for the children of age group of 6-14 years under Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?

(A) 0.50%

(B) 0.75%

(C) 1.00%

(D) 1.50%

(E) 2.00%

Ans : (E)

20. Which of the following is / are correct about various concessions given in the Union Budget for 2008-09?

(1) Five years tax holidays for setting up hospitals in Tier II & Tier III regions for providing health care in rural areas.

(2) Commodities tax transaction to be introduced.

(3) Banking cash transaction tax withdrawn.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 2 & 3

(E) All 1, 2 & 3

Ans : (E)

21. Which of the following statements reflects the aim(s) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)?

(1) Give focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities.

(2) Provide basic services to the urban poors

(3) Scale up civic amenities and provision of utilities in urban areas.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

(E) None of these

Ans : (D)

22. The Press Freedom Day is observed on which of the following days?

(A) 1st May

(B) 1st June

(C) 3rd May

(D) 3rd June

(E) 10th June

Ans : (C)

23. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This means : it will now be applicable to about—

(A) 200 districts

(B) 300 districts

(C) 400 districts

(D) 500 districts

(E) 600 districts

Ans : (E)

24. As per the reports published by the Ministry of Finance recently the overseas borrowings by the Corporates and currency fluctuation has gone up by which of the following percentage points? About—

(A) 1%

(B) 2%

(C) 3%

(D) 4%

(E) 5%

Ans : (C)

25. The Govt. of India and Reserve Bank of India is planning to set up an autonomous “ATM corporation of India” in which various banks can get together for common ATM operations. If this happens how will we all be benefited by the same?

(1) It will be a cost effective measure as each bank can share its operational cost with others.

(2) Clients can withdrawn money from any ATM from any location. They are not required to go to their banks’ ATM only.

(3) It will indirectly help the IT business also as India has a large pool of IT skilled manpower waiting for suitable placement.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 & 2

(D) All 1, 2 & 3

(E) None of these

Ans : (C)

Do visit us for more information regarding SBI po exam general awareness and computer knowledge question paper , Bank exam question & answer , Bank exam sample test papers , Bank exam model papers

Get Indianbanksguide.com News to your E-mail :

If you feel that there is any information presented on the above post which is not accurate or changed now, please add to the information using the comment form. We would be thankful if you help improve the information present in this page by leaving your comments.

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment